Uppfyller ni kraven?
Har du som elanläggningsinnehavare koll på ditt ansvar?
Elsäkerhetslagen 6 och 7 är tydligt med att hela ansvaret för en elanläggnings skick läggs på innehavaren. Detta innebär att man som innehavare är ansvarig för att ens anläggning är upprättad i enlighet med rådande krav, uppfyller aktuella säkerhetskrav och att fortlöpande kontroll utförs och är dokumenterad för att därmed också säkerställa att anläggningen ej innebär en risk för person, husdjur, byggnad eller annan egendom.
Vem är anläggningsinnehavare?
Innehavaren är antingen den som äger elanläggningen eller den som använder den med stöd av någon form av nyttjanderätt. Grundprincipen är att ansvaret för kontroller och åtgärder faller på den som faktiska nyttjar en anläggning, alltså den som har praktisk tillgång till en anläggning och dess utrustning. Det innebär också att det är du som anläggningsinnehavare som ska se till att reglerna i elsäkerhetslagen, elsäkerhetsförordningen och Elsäkerhetsverkets föreskrifter efterlevs. Normals är det den som nyttjar (hyr) en lokal som är ansvarig med fördelning av ansvar och kostnad vid åtgärder kan fördelas på annat vid, exempelvis genom hyreskontrakt.
Hur fastställer man vem som har ansvaret i fall det både finns en ägare och nyttjanderättsinnehavare som förfogar över en anläggning?
Grundprincipen är att ansvaret för kontroller och åtgärder faller på den som har den faktiska rådigheten och den rättsliga möjligheten att verkställa dem. Detta kan dock fördelas på annat vis, exempelvis genom hyreskontrakt.
Vad kan hända om min anläggning inte uppfyller kraven?
I värsta fall kan en brand uppstå. Detta kan ske genom överbelastning, damm, skadedjur, skadade kablar, felaktigt installerat eller felaktig användning av elmaterial. Enligt elsäkerhetslagen är du ansvarig att uppfylla kraven för elanläggningen, brister ansvaret kan ärende tas upp i en civil-, straff- och offentlighetsrättslig process.
Enligt elsäkerhetslagen 6 och 19, ''Att uppsåtligt eller genom oaktsamhet underlåta det ansvar innehavaren har för sin elanläggning och den anslutna elektriska utrustningen är straffbart.''
Fortlöpande kontroll, elsäkerhetsverket ELSÄK FS 2022:3
För att din elanläggning ska vara säker över tid måste du regelbundet kontrollera och underhålla den. På så sätt kan du förebygga att elanläggningen orsakar skada på människor eller egendom. Kontrollen har också stor betydelse för att minska risken för driftstörningar och de ekonomiska följder som sådana kan medföra. Om din elanläggning inte är avsedd för enskilt ändamål (ex, villa eller fritidshus) utan i huvudsak används i näringsverksamhet krävs det alltså att du dokumenterar dina rutiner för fortlöpande kontroll.
Näringsverksamhet inkluderar exempelvis industrier, elproducerande anläggningar, lantbruk, fastighetsägare, kontor, restauranger, butiker, bostadsrättsföreningar och dess allmänna utrymmen.
Vad ingår i ansvaret?
Ditt ansvar som innehavare omfattar flera skyldigheter.
Mer information finns att hämta på www.elsäkerhetsverket.se och under ELSÄK FS 2022:3